Handreikingen voor circulair bouwen beschikbaar (CB’23)

vrijdag 05 juli 2019

CB’23 heeft drie handreikingen ontwikkeld met eerste werkafspraken voor circulair bouwen:

  • het Framework en Lexicon voor Circulair Bouwen,
  • de leidraad voor Paspoorten voor de Bouw en
  • de leidraad voor de Kernmethode voor het meten van circulariteit in de bouw.

Onder grote belangstelling werden gisteren de handreikingen overhandigd aan Elphi Nelissen, Voorzitter Transitieteam Circulaire Bouweconomie. In breakout-sessies werd besproken hoe de leidraden in de praktijk toegepast kunnen worden om circulariteit in projecten verder te helpen. Het werd duidelijk dat er enorme behoefte is aan handvatten.

‘In de transitie naar de circulaire bouwsector bereiken we nu de fase van opschaling die moet leiden tot het ‘nieuwe normaal’. Daar horen afspraken bij tussen alle partijen in de sector, zodat de taal die we gebruiken voor iedereen verstaanbaar is. Platform CB’23 levert met deze leidraden input vanuit de praktijk om tot een gemeenschappelijke taal te komen. Hiermee helpt zij de uitvoering van de Circulaire Bouweconomie. Alle eerste stappen zijn moeilijk, maar als we deze verder uitdiepen, kunnen we steviger staan. We gaan nu ervaren in welke richting nieuwe stappen ons leiden.’
Elphi Nelissen, voorzitter  Transitieteam Circulaire Bouweconomie

Circulair bouwen in praktijk brengen

De leidraden zullen in de praktijk geïmplementeerd en getoetst worden zodat daar van geleerd kan worden. Deze zomer zullen de initiatiefnemers van Platform CB’23, Rijkswaterstaat, Rijkvastgoedbedrijf, NEN en De Bouwcampus, samen met de Regieraad activiteiten uitwerken. De intentie is om in oktober 2019 weer van start te gaan, zodat volgend jaar een nieuwe mijlpaal gevierd kan worden op weg naar een circulaire bouweconomie.

Meer weten

De documenten van de drie actieteams zijn te downloaden via de website platformcb23.nl.

Voor informatie over circulair bouwen, neem contact op met Jan Straatman (j.straatman@balance-result.nl).

Belangrijke nieuwsberichten vanuit ons en onze omgeving.