Game changers in de bouwkolom

dinsdag 21 april 2015

Veel ondernemingen in de bouw beschouwen zichzelf als vindingrijk en innovatief. Hoewel de buitenwereld de innovatie van de bouwsector nogal eens negatief wil typeren: de werkelijkheid is anders. Was er voor de crisis een matig motief om voor grote innovaties te gaan, inmiddels zien de processen van de bouwpartners er toch vaak heel anders uit dan tien jaar geleden. De sector is flink veranderd in zijn werk- en denkwijze.

Blijf niet bij jouw leest

Toch is er ook de neiging om vooral maar bij je leest te blijven. Als je leverancier van isolatiemateriaal bent, houd je dan hierbij en pak niet de buitengevel meteen ook in je concept. Of als je leverancier van kozijnen bent, moet je dan ook zonwerende functies in je product verwerken? Of als je van de materialenhandel bent, ben jij dan plotseling ook het contractuele aanspreekpunt voor de opdrachtgever?

Uit de keten breken

Dit soort innovaties hebben een verdringend effect op andere ketenpartners. Dus krijg je reacties. Het blijkt dan lastig om echt uit de keten te breken. Veel partijen in de bouw voelen zich als schakeltjes opgesloten in de traditionele ketens. Ze hebben geleerd om niet voorbij de piketpaaltjes te opereren. Blijkbaar moeten er grote nieuwe spelers komen om de sector eerst op te schudden.

Potentiële game changer

Zo is het 3D-printen wel een potentiële ‘game changer’. Het is niet ondenkbaar dat de eindgebruiker zelf zijn huisontwerp van wikipedia gaat downloaden, om het vervolgens met een gehuurde 3D-printer van Boels te printen. Misschien betreft het ‘slechts’ wat onderdelen van zijn woning. Er zullen vast nieuwe partijen in beeld komen, die deze eindgebruiker gaan ondersteunen in zijn drang naar betaalbare, duurzame en gepersonifieerde woonproducten. Spoedig is de eindconsument dan minder afhankelijk van de traditionele bouwketen. BASF en de betonhandel gaan dan rechtstreeks leveren aan Boels.

Wat je verzint gebeurt!game_changers

De scenario’s liggen voor het oprapen, gaat het ook gebeuren? Wat je verzint gebeurt! De Stroomversnelling laat zien dat de belangrijkste gebouwinstallaties plotseling ook in een kastje buiten de woning zijn te zetten. Het zijn partijen die hun nek durven uit te steken.

Dinosauriër in de eenentwintigste eeuw

En dat blijkt hard nodig. Het tempo van veranderingen zal komende jaren op peil moeten blijven, ondanks de weer aantrekkende werkdruk. Want stilstand is achteruitgang. Bouwbedrijven zullen meer dan ooit met hun buitenwereld bezig moeten blijven de komende jaren. En als je intern die oren en ogen niet kunnen mobiliseren, dan zullen ze die oren en ogen anders moeten regelen. Want als de dynamiek van de buitenwereld niet ook de binnenwereld ontmoet, dan ben je in deze tijden snel een dinosauriër in de eenentwintigste eeuw. 

Meer weten?  Bel (0570-628474) of mail Paul Kuijpers (p.kuijpers@balance-result.nl)

Belangrijke nieuwsberichten vanuit ons en onze omgeving.