Betaalbaar wonen met ‘Best Value Procurement’

maandag 13 april 2015

betaalbaar_wonen_met_BVPBetaalbaar wonen is ‘hot’, zeker voor woningcorporaties die zich steeds meer toespitsen op hun kerntaak: betaalbaar wonen voor sociale doelgroepen. Hoe creëer je kansen voor betaalbaar wonen?

Uitdagingen corporaties en bouwpartners

Een deel van de uitdaging ligt zeker ook bij de bouwpartners, die zijn betrokken bij de grote investeringen in het eigen vastgoed. Daar wordt de betaalbaarheid van morgen immers bepaald. Denk bijvoorbeeld aan de verduurzaming van de eigen woningen. De juiste bouwpartners kunnen hun deskundige inbreng leveren in de scenario’s voor het vastgoed, inclusief ook de huurprijzen. We hebben het dan over strategisch inkoopmanagement. Dan moeten bouwpartners wel op de juiste manier worden ingeschakeld.

Prestatie-inkoop

Binnen dit pallet van strategisch inkoopmanagement is prestatie-inkoop een relatief nieuwe optie voor woningcorporaties. Prestatie-inkoop is een werkwijze om vroegtijdig de juiste partners te selecteren en in te schakelen, die ook actief betrokken worden in het ontwikkelen van de renovatiescenario’s. De werkwijze staat ook wel bekend onder de naam Best Value Procurement (BVP), en is o.a. bij Rijkswaterstaat al veel toegepast. De eerste woningcorporaties in regio Arnhem en Utrecht hebben inmiddels ervaring opgedaan met deze werkwijze, tezamen met Balance & Result. Anders dan in bouwteams zitten de bouwpartners hierin ook in een verantwoordelijke rol, en worden kansen en risico’s met de opdrachtgever systematisch afgepeld. De werkwijze bevordert benutting van alle kennis in de keten, lage transactiekosten en risicobeperking. De toepassende woningcorporaties zijn er razend enthousiast over! En de resultaten zijn uitstekend.

Aan de slag met BVP

BVP kent algemene principes en de toepassing van BVP blijft maatwerk gericht op de betaalbaarheidsdoelen van het betreffende project. Zeker bij de eerste toepassing kan er beter met externe ondersteuning worden gewerkt. Wilt u er meer van weten of ondersteuning hebben bij toepassing: vanuit Balance & Result is een BVP coach voor u beschikbaar.

Meer weten?  Bel (0570-628474) of mail Paul Kuijpers (p.kuijpers@balance-result.nl)

Belangrijke nieuwsberichten vanuit ons en onze omgeving.