Zorginstellingen delen actief kennis om effectiever te verduurzamen

dinsdag 02 juli 2019

Zorginstellingen kunnen veel van elkaar leren als ze energie willen besparen of hun bedrijfsvoering willen verduurzamen. Dat kan in zogeheten ‘Communities of Practice’ (CoP’s), begeleide lerende netwerken die relevante kennis en ervaring delen om doelgericht stappen te kunnen maken. Volgens de Gelderse zorginstellingen is er in hun sector veel energie te besparen en duurzaamheidswinst te bereiken. Daarnaast is de transitie naar aardgasvrij een flinke opgave, waarbij betaalbaarheid een issue is. De prioriteiten moeten slim gekozen worden. De in Gelderland op te zetten CoP’s kunnen daarbij helpen.

De provincie Gelderland en het Gelders Energie Akkoord hebben Balance & Result en het Milieu Platform Zorgsector (MPZ) gevraagd om in een aantal Gelderse regio’s lerende netwerken op te starten met lokale zorginstellingen. Dit initiatief sluit aan op de Nationale Green Deal Duurzame Zorg waarin partijen afspraken hebben gemaakt over het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Eén van de instrumenten van MPZ is de Milieuthermometer, die in samenwerking met de zorgsector is ontwikkeld als milieumanagementsysteem. Binnen elke Community of Practice bepalen de deelnemende zorgpartijen zelf over welke thema’s zij kennis en ervaring willen delen. Uit een eerdere peiling bleek bijvoorbeeld veel belangstelling voor het uitwisselen van ervaringen met nieuwe energiesystemen of met (betrouwbare) leveranciers van innovatieve oplossingen. Door deelname aan een Community of Practice hoeven zorginstellingen niet steeds het wiel uit te vinden en horen ze ervaringen uit betrouwbare -want bekende- bronnen.

In verschillende Gelderse regio’s zullen Balance & Result en MPZ kort na de zomer informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerde zorgpartijen organiseren. Na een eerste kennismaking kunnen ze beslissen of ze willen deelnemen aan de Community of Practice in hun regio.

Meer weten?

Wilt u hier meer van weten? Stuur dan een e-mail aan Jan Straatman (j.straatman@balance-result.nl) of Paul Kuijpers (p.kuijpers@balance-result.nl).

Belangrijke nieuwsberichten vanuit ons en onze omgeving.