IT Focus op het primaire proces

vrijdag 20 januari 2017

LEAN planning heeft ons de afgelopen jaren geleerd hoe informatie met de kennis en commitment van de werkvloer kan resulteren in kortere bouwtijden, hogere kwaliteit, meer arbeidsvreugde en minder kosten. Denken en doen worden dan met elkaar verbonden.
 
Als je LEAN planning devalueert tot het plichtmatig plakken van stickers op het bord in een passieve vergadersetting, ‘just in time’ of gedicteerd vanuit de ivoren toren, dan is dat een gemiste kans. Want het grootste verbeterpotentieel zit in de kennis van je vakmensen.

Respect voor vakmanschap van de werkvloer

Hoe zorg je er nu voor dat een keten, als een goed samenwerkend proactief team functioneert? Een team dat snel kan reageren op verstoringen, zoals wijzigingen in ontwerp, planning of weersomstandigheden.

Denken niet scheiden van het doen! 

Als de IT-systemen in de bouw onverkort dienstbaar zijn aan de mens en niet andersom en organiseert met de menselijke maat waarin de werkvloer alles kan overzien. Dan heb je geen sturing van buitenaf nodig.
.
In de bouw is de werkvloer redelijk autonoom. Maar men heeft een haat/liefde verhouding met de beschikbare gestelde ICT. Dat is logisch want deze ICT-oplossingen faciliteren meer de “controle” door anderen dan de “control” van eigen werkzaamheden. Zo wordt er nog heel wat gepionierd met stand-alone Excel hoogstandjes.

Hoe faciliteer je het primaire proces met IT?  

De ERP-software heeft vooral een administratief karakter en is vaak niet beschikbaar op de bouwplaats. De wel beschikbare softwarefuncties zijn meer bedoeld om te registreren (bijvoorbeeld uren boeken) dan om de werkzaamheden aan te sturen. BIM is sterk in opkomst maar richt zich vooral op het product (woning, gebouw) en minder op het proces. Door BIM te verbinden met ERP of werkstroomgebaseerde software via de cloud krijg je IT-gereedschap tot je beschikking waarmee het primaire proces goed is te faciliteren. Het blijkt dat de benodigde registraties (productie, verbruikte uren etc.) er dan automatisch uit volgen. Door de oplossing in de cloud te zoeken, is de informatie overal met toegang tot het internet beschikbaar, dus ook aan het werkfront op je smartphone of tablet. Juist geen mega-applicaties, met een implementatieduur van maanden, maar kleine apps die de verbinding zoeken met bijvoorbeeld de bestaande ERP back-office systemen.

Moraal van het verhaal

Geef de werkvloer de IT-middelen die ze verdienen, zodat ze nog meer zelforganiserend kunnen werken. Zo creëer je vakmensen, die flexibel kunnen anticiperen op verstoringen in hun werkomgeving.

Meer weten?

Meer weten over IT-middelen in de bouw, bel (0570-628474) of e-mail Willem Pel (w.pel@balance-result.nl)

Belangrijke nieuwsberichten vanuit ons en onze omgeving.