Circulaire Transitie in Overijssel; stadhuis Almelo

vrijdag 09 maart 2018

Van plannen naar doen

In Parijs zijn wereldleiders ambitieus over het beteugelen van de klimaatverandering. De Europese Commissie bepleit een efficiënter gebruik van grondstoffen. De Nederlandse rijksoverheid sluit energie- en grondstoffenakkoorden. Duidelijke stellingnamen waaruit de urgentie van de energie- en grondstoffentransitie blijkt. Oost Nederland benadert het praktisch; plannen aan elkaar rijgen en circulair doen!

Eind 2016 konden we in Bellevue in Arnhem aan den lijve ondervinden hoe Gelderland de transitie aanpakt. In 2018 vroegen Regieraad Bouw Oost Nederland (RBON), de Woonkeuken (Overijssel) en gastheer BPD bestuurders en andere professionals om mee te denken over de stappen die in Overijssel gemaakt kunnen worden. Om het praktisch te maken, welke briljante ideeën hebben zij voor ontwikkelaar BPD, architect Diederen Dirrix en bouwers Schagen Groep en VolkerWessels om het voormalige stadhuis van Almelo circulair, energiearm en toekomstbestendig te transformeren? Overijssel als circulaire proeftuin van Oost-Nederland!

Voormalig stadhuis Almelo

Het voormalige stadhuis van Almelo is een markant ontwerp uit 1973 van architect J.J.P Oud. Ontwikkelaar BPD en De Leverink & Assen Groep herontwikkelen dit monumentale pand  tot appartementen, horeca, zorg en dienstverlening. Met 17.250 m² is het een van de grootste transformatieprojecten van Nederland. Omdat de herontwikkeling nog maar net is gestart, is er veel ruimte om ideeën in te brengen en de transformatie circulair aan te pakken.

Kansen verkennen

Jan Bart Wilschut leidde het debat met bijdragen van Monique van Haaf (gedeputeerde provincie Overijssel), Josan Meijers (gedeputeerde provincie Gelderland), André ten Vergert (BPD), Henk Pluijmers (Dura Vermeer), Robert ter Hoek (Bouwend Nederland), Jan Straatman (Balance & Result, mede namens RBON) en Mari van Dreumel van het ministerie I&M.

Albert Herder (Studioninedots) gaf in een filmimpressie zijn visie op de Circulaire transformatie van De Melkfabriek van Coberco in Arnhem.  Rob Meurders van Diederen Dirrix warmde het debat op met eerste ideeën over de circulaire transformatie van het voormalig stadhuis.  Hij daagde iedereen uit om ideeën aan te dragen voor een circulaire en energie-efficiënte transformatie die verder strekt dan hergebruik van materialen, zoals (her)gebruik van bouwdelen, gebouw of gebied, exploitatie over de levenscyclus en het businessmodel. Deze ideeën neemt hij mee in de uitwerking van het ontwerp.

Enkele noties uit het debat

  • Hoe kunnen we dit gebouw verbinden met de stad, de buitenruimte aanpakken, openheid naar de stad creëren?
  • Hoe komen we verder dan hergebruik en de transformatie zelf, bijvoorbeeld door het leveren van diensten in plaats van producten?
  • Hoe kunnen we (leegstaande) gebouwen zodanig transformeren dat ze geschikt zijn voor een tweede, derde of vierde leven?
  • Hoe houden we het gebouw circulair in de gebruiksfase?
  • Hoe kunnen we ruimte geven aan wooncarriѐres, zodat het gebouw kan meeveranderen met de ontwikkeling van een gezin?
  • (zie verder onderstaande video):

Coalitieakkoord Overijssel Werkt

“Als stip op de horizon hebben wij de ambitie om toe te groeien naar een circulaire economie. Dit vraagt van ons visie en ontwikkelkracht, waarin wij met partners een herkenbare afweging maken in het beleid naar vergroenen en verdienen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over circulaire bouweconomie? Neem dan contact op met Jan Straatman 0570-628474 of j.straatman@balance-result.nl.

Belangrijke nieuwsberichten vanuit ons en onze omgeving.