Werksessie Circulaire Transitie in Overijssel

vrijdag 16 februari 2018

Circulaire transformatie stadhuis Almelo; Van plannen naar doen

In Parijs zijn wereldleiders ambitieus over het beteugelen van de klimaatverandering. De Europese Commissie bepleit een efficiënter gebruik van grondstoffen. De Nederlandse rijksoverheid sluit energie- en grondstoffenakkoorden. Duidelijke stellingnamen waaruit de urgentie van de energie- en grondstoffentransitie blijkt. Oost Nederland benadert het praktisch; plannen aan elkaar rijgen  en gaan het doen!

Eind 2016 konden we in Bellevue Arnhem aan den lijve ondervinden hoe Gelderland de transitie aanpakt. Nu nodigen de Regieraad Bouw Oost Nederland (RBON), de Woonkeuken (Overijssel) en gastheer BPD u uit om mee te denken over de stappen die we in Overijssel gaan maken. Om het praktisch te maken, welke briljante ideeën kunt u ontwikkelaar BPD, architect Diederen Dirrix en bouwers Schagen Groep en VolkerWessels meegeven om het voormalige stadhuis van Almelo circulair, energiearm en toekomstbestendig te transformeren? En last but not least geven we gezamenlijk de aftrap aan de Transitie-agenda Bouwen aan een Circulair Overijssel: de circulaire proeftuin van Oost-Nederland! Een van de belangrijkste bouwstenen voor het Overijssels Innovatie-menu voor Deksels Vastgoed. Bent u erbij?

Bijeenkomst 16 februari 2018, 9-13 uur
Locatie: voormalig stadhuis, Stadhuisplein 1, Almelo

Voormalig stadhuis Almelo

Het voormalige stadhuis van Almelo is een markant ontwerp uit 1973 van architect J.J.P Oud. Ontwikkelaar BPD en De Leverink & Assen Groep herontwikkelen dit monumentale pand  tot appartementen, horeca, zorg en dienstverlening. Met 17.250 m² is het een van de grootste transformatieprojecten van Nederland. Omdat de herontwikkeling nog maar net is gestart, is er veel ruimte om ideeën in te brengen en de transformatie circulair aan te pakken.

Programma

Ontvangst en inloop vanaf 9 uur.

9.30 uur: Aftrap door gespreksleider Jan Bart Wilschut

  • In welk bijzonder gebouw zijn we hier te gast; waarom zijn we hier?
  • Actualiteiten uit de Woonkeuken, opbrengst van de trip naar Den Haag, actualiteiten uit de kookstudio’s.
  • Terugblik op RBON-circulair (circulaire renovatie Bellevue, 2016).
  • Circulaire transitie in de provincie Overijssel.

Met medewerking van Monique van Haaf (gedeputeerde Provincie Overijssel), André ten Vergert (BPD), Henk Pluijmers (Dura Vermeer) en Jan Straatman (Balance & Result, mede namens RBON).

10.30 uur: Circulaire transformatie van De Melkfabriek (Coberco, Arnhem)

Filmimpressie met medewerking van Albert Herder (Studioninedots), Steven Delva (Studio Delva) en Josan Meijers (gedeputeerde Gelderland)

10.45 uur: Alle opties open voor de circulaire transformatie (aan de slag met voormalig stadhuis Almelo) door Rob Meurders van Diederen Dirrix

Projectontwikkelaar BPD, architect Diederen Dirrix en bouwers Schagen Groep en VolkerWessels nemen u mee in hun eerste ideeën voor de transformatie van het voormalige stadhuis van Almelo. Zij dagen u uit om ideeën aan te dragen voor een circulaire en energie-efficiënte transformatie die verder strekt dan hergebruik van materialen, zoals (her)gebruik van bouwdelen, gebouw of gebied, exploitatie over de levenscyclus en het businessmodel. Deze ideeën nemen ze mee in de uitwerking van het ontwerp.

12.00 uur: ‘Wat geven we mee?’ Afronding door Jan Bart Wilschut

‘Wat geven we vanuit de Woonkeuken en RBON mee aan de ontwikkelaars, ontwerpers en uitvoerende bouwers en installateurs?’

12.30 uur: Afsluiting met een broodje

Coalitieakkoord Overijssel Werkt

“Als stip op de horizon hebben wij de ambitie om toe te groeien naar een circulaire economie. Dit vraagt van ons visie en ontwikkelkracht, waarin wij met partners een herkenbare afweging maken in het beleid naar vergroenen en verdienen.”

Routebeschrijving

Locatie: voormalig stadhuis Almelo, Stadhuisplein 1, Almelo

Met het openbaar vervoer:
Het Stadhuisplein ligt op circa 7 minuten lopen vanaf het station.

Met de auto:
Vanaf A1 bij knooppunt Azelo A35 volgen. Neem afrit 30 Almelo-zuid, vervolgens Henriëtte Roland Holstlaan (N349), Schoolstraat, Burgemeester Raveslootsingel.
Parkeren in StadsBaken P9, Stadhuisplein 2, Almelo.

Aanmelding en informatie

Deelname is gratis, maar niet vrijblijvend. Hebt u belangstelling om deel te nemen, stuur dan een e-mail naar regieraadbouwoostnederland@gmail.com. Wij bevestigen uw aanmelding en verstrekken u meer detailinformatie.

Meer informatie vindt u op www.woonkeukenoverijssel.nl, http://regieraadbouwoost.blogspot.nl of u kunt Miriam Nijhof bellen (0570-628474).

Waar haalt u uw inspiratie vandaan en met wie deelt u deze?